Menu

Kreatívny kurz „Namaľuj si svoj darček“

Máte radi históriu, radi sa obklopujete predmetmi, ktoré vypovedajú o starých kultúrach, dýchajú tajomstvom a pripomínajú Vám trvalé hodnoty?
V tom prípade určite využite možnosť a príďte si vyrobiť archeologickú reprodukciu rôznych historických artefaktov z egyptskej, gréckej a iných zaujímavých kultúr.
Na úvod si vyberiete odliatok, ktorý pomocou rôznych techník privediete až do konečného stavu. Hotový výrobok bude spoluvytvárať charakter Vášho domova, alebo domova Vašich priateľov. Či pre Vás, alebo pre niekoho, komu chcete urobiť radosť to bude darček v pravom zmysle slova.
Na záver uvádzame malú pozvánku do sveta Egypta a Grécka.

Dievča s lotosmiDievča s lotosmi
Reprodukcia predstavuje detail maľby z hrobky Meniho, ktorý zomrel za vlády v papyrusovej húštine. Dievča stojí na jednej z lodí s lotosmi v rukách. Lotos spolu s papyrusom zaujímali v egyptskom kulte rastlín Tutmosa IV. (XVIII. dynastia, 1413-1405 pred n.l.). Maľba znázorňuje lov a rybárčenie jedno z najvýznamnejších miest. Lotos rástol pri rieke Hapi (pôvodný názov rieky Níl) a bol preto erbovou rastlinou Horného Egypta. Za najcennejší pokladali modrý lotos, bol atribútom bohov Re (boh Slnka) a Nefertem (boh vône a svetla). Slúžil na estetické účely a bol súčasťou výzdoby chrámových stĺpov. Mal aj praktické využitie: vnútorná časť a koreň slúžili ako potrava. V Egypte túto rastlinu nazývali nefer, čo znamená nádherný. Pokladali ju za symbol dokonalosti, pretože v sebe spája všetky štyri elementy – zem (korene), vodu (stonka), vzduch (kvet) i oheň (slnko, ku ktorému sa kvet otáča).
 
Boh KairosBoh Kairos
Tento reliéf predstavuje gréckeho boha šťastného okamihu alebo príležitosti a pochádza zo začiatku nášho storočia. Lietal po svete a nosil ľuďom príležitosti a šťastie, no zároveň drží v rukách váhy, čo symbolizuje, že obe spomínané má človek využiť v správnej miere. Kairos má na hlave šticu, za ktorú ho je treba chytiť, keď prilieta s novou príležitosťou. Ak si však človek príležitosť nevšimne a „nechytí ju za pačesy“, príležitosť nezastaviteľne odletí a už ju nie je možné využiť (vzadu na hlave Karos nemal vlasy). V antickom Grécku býval veľmi obľúbeným bohom. Aj napriek tomu, že starí Gréci si uvedomovali, že šťastie alebo nešťastie v živote si človek vytvára predovšetkým sám, pripisovali Kairovi veľkú úlohu. Upozorňoval na dôležitosť okamihu, na možnosť jeho využitia, na to, že ten správny okamih sa dá vnímať ako príležitosť konať správne, urobiť vec v správnom čase a na správnom mieste. Jedine takéto konanie vedie k skutočnému šťastiu a Kairos je ochrancom práve takýchto okamihov.
 
Anubis s váhouAnubis s váhou
Tento reliéf zachytáva detail z tzv. Váženia duše, ktoré nastane, keď človek zomrie. Pri vážení duše, ako Egypťania nazývali "posledný súd", sa zvážili všetky skutky človeka, dobré aj zlé, a odriekala sa tzv. Negatívna spoveď, pri ktorej sa vyratúvalo všetko zlé, čo človek v svojom živote ani raz nespravil.. Ak bola spoveď príliš krátka a miska váh, na ktorej je na papyruse symbolicky položené srdce človeka, bola ťažšia ako pierko bohyne Maat na opačnej strane, srdce sa hodilo Amemait, teda Veľkej požieračke. Ak bolo srdce rovnako ľahké, odchádzalo do svätej zeme Amenti. Boh Anubis, ktorý obsluhoval váhy, bol sprievodcom duše po smrti. Celá kresba sa nachádza na jednom z egyptských posvätných textov, na Aniho papyruse (240 pred n. l.(. Aniho papyrus bol nájdený v Thébach a v súčasnosti sa nachádza v Britskom národnom múzeu
Hore